czwartek, 22 listopada 2012

No i klops

Klops drobiowy w innej formie nieco...
Składniki: 2 piersi z kurczaka, pęczek pietruszki, namoczona w mleku bułka, jajko, przyprawy- sól, pieprz, tabasco. Wszystko zmiksowane 30s/ obr. 3-4 wyturlane w postać rolady, zawinięte w folię i uparowane na Varomie 35 min. Smakuje jako danie obiadowe- z sosem chrzanowym np., lub na zimno pokrojone w cienkie plasterki. Kolejna wariacja będzie z suszonymi pomidorami, oliwkami lub jeszcze czymś innym.

Zupa nic

Z resztek w lodówce- 1 cebula i 1 ząbek czosnku 3s/ obr 5, trochę oleju i na 3 min 100 stopni, pół pomidora, pół papryki, ćwierć selera, 600 ml wody, kostka rosołowa, łyżeczka przyprawy uniwersalnej, tabasco, pieprz, łyżeczka mąki i łyżeczka śmietany- lekko zmiksowane 10s./ obr. 5. Gotowane 15 min w 100 stopniach, na końcu zmiksowane 30s./ obr. 10.

poniedziałek, 19 listopada 2012

Chlebuś

Takie dwa oto przaśne bochny powstały wieczorową porą.


Krem pieczarkowy

Przygotowana w 15 min, bije na łeb gorące kubki, można podawać również z grzankami, u mnie dzisiaj wersja z makaronem:
Składniki:
1 cebula, ząbek czosnku
200 gram pieczarek
łyżeczka mąki
łyżeczka śmietany
10 g. soku z cytryny
kostka rosołowa
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna pietruszka
Cebulkę i czosnek miksujemy 5s/ obr 5., dodajemy łyżkę masła i dusimy 4 min./ Varoma, dodajemy pokrojone na połówki pieczarki, kostkę rosołową, sól, sok z cytryny, mąkę, śmietanę,  przyprawę uniwersalną i  miksujemy 8s/obr.5. Dolewamy wodę podgrzewamy 90 stopni/ 10 min./obr. 2. Całość miksujemy 30s/ obr 1-8. Dekorujemy pietruszką i podsmażonymy pieczarkami.

Mintaj z pomidorami i ziemniakami

Przepis wzorowany na recepturze z "Pełną parą" ale nieco zmodyfikowany. Kompozycja smaków wyborna, ale robi się długo i jest pracochłonne.
Składniki:
1 cebula
2 pomidory
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
300 ml oleju
1 zielona papryka
5 ziemniaczków
400 gram mrożononego fileta z mintaja
150 ml mleka
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
Cebule i czosnek rozdrobnić 5s/ obr 5, dolać olej i dusić 5 min./ Varoma.  Dodać obrane i pokrojone pomidory- żywe i z puszki, pół łyżeczki soli, pieprz, łyżeczkę cukru i dusić 25 min/Varoma/ obr. 1. Na Varomie ułożyć rozmrożoną uprzednio rybkę, przyprawić i parować 6 min/ Varoma/ obr. 1
Uduszone pomidory przełożyć do innego naczynia, rybkę odstawić, umyć TM.  Nałożyć motylek. Wlać 50g. oleju i 150g. wody- zagotować 4 min/ Varoma/ obr. wsteczne. Pokrojone w talarki ziemniaki i w paski paprykę wrzucić na 13 min./Varoma/ obr. wsteczne. W naczyniu żaroodpornym na spód wykładamy pomidory, na nie odcedzone kartofelki z papryką, następnie rybkę a na rybkę sos majonezowy bez jajek, który wykonujemy następująco: do TM wrzucamy ząbek czosnku, 75 ml. mleka, 1/2 łyżeczki soli,  miksujemy i podgrzewamy 4 min/ obr. 5/37 stopni, w trakcie miksowania powoli wlewamy olej na pokrywę TM, aż sam spłynie, dodajemy sok z cytryny,  mieszamy,  polewamy ową miksturą naszą rybkę i zapiekamy 5 min. w 250 stopniach w piekarniku.

sobota, 17 listopada 2012

czwartek, 15 listopada 2012

Rogaliki

Najlepsze przepisy przekazywane są z ust do ust przez życzliwe koleżanki, dialog wygląda mniej więcej tak:
A:  Ty, dobre, jak to zrobiłaś?
B: Przecież to takie proste, tylko 3 składniki...
W: Notuj szybko, bo się zaraz rozmyśli.
A: Daj szybko jakąś kartkę!
M: Masz
A: No to dyktuj!
B: 2 szklanki mąki, 150 gram serka waniliowego, 250 gram masła
Aaa i ja dodaję trochę cukru, bo są za mało słodkie!
A: A jak się zawija?
B: Daj ci narysuję....
B: Aaaaaa zapomniałam o powidłach!
I oto efekt naszego dialogu. Zwracam uwagę na jakiej kartce został ów przepis zanotowany i na rysunki poglądowe- komentarz koleżanek sobie podaruję :)


sobota, 10 listopada 2012

Sałatka z brokułami

Składniki: 20 gram szynki, brokuł podgotowany krótko, opakowanie serka feta, 6 ogórków konserwowych z chili, papryka lub pomidorki koktailowe (zawsze robiłam z pomidorkami, ale tym razem mi się zapomniało kupić i zamiast nich powstała wariacja z czerwoną papryką), sól, pieprz, a do sosu: ząbek czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka majonezu.


Jaja faszerowane

Jajka faszerowane pieczarkami, cebulą i pietruszką są idealną przekąską do wódeczki.
3 cebule obrałam i w połówkach wrzuciłam do TM 5s/ obr. 5. Cebulę wyjęłam z TM wyciskając zeń sok, wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. 400 gram pieczarek obrałam i w całości wrzucilam do TM 5s/ obr 5, dołożyłam do podsmażonej już cebulki i dusiłam 20 min.- przyprawiłam w między czasie solą, pieprzem i tabasco. Ugotowałam 5 jaj na twardo, po wystygnięciu przekroiłam na pół wyjmując delikatnie żółtka. Do ostygniętych pieczarek dodałam żółtka z jajek i posiekany drobno pęczek pietruszki, dodałam łyżkę majonezu, doprawłam do smaku i łyżeczką nałożyłam do jajek.
 

Pasta kurczakowa z Fergese me gijze

Kolejny pomysł na pastę ze znanym z poprzedniego posta albańskim smażonym twarogiem z papryczkami chili: tym razem w roli głównej kurczak wędzony. Dwa kurczęce udeńka obrałam ze skóry, dodałam 3 łyżeczki tego twarogu i zmiksowałam obr 7/ 30sek., dołożyłam  łyżkę majonezu i 2 łyżeczki musztardy francuskiej, doprawiłam pieprzem i wymieszałam  obr. 4 kilka sekund. Pasta gotowa, chyba nawet smaczniejsza niż tuńczykowa.

wtorek, 6 listopada 2012

Pasta tuńczykowa z Fergese me gijze

Pomysł na pastę przyszedł, a w zasadzie przyjechał z Albanii. Dostałyśmy dziwną mieszaninę papryczek chili i czegoś jeszcze Fergese me gijze...tłumacz google przetłumaczył fegese jako albańskie smażone jedzenie sera, a gijze to twaróg, dodatkowo obecna spora ilość widocznych na etykiecie papryczek chili. Potrawa ostra,  ale umiarkowanie, tylko z czym to się je? Postanowiłam nieco poeksperymentować.  Do TM wrzuciłam puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, opakowanie twarogu półtłustego, 3 ogórki kiszone, 3 łyżeczki owego specyfiku z chili, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. Zmiksowałam 30s/ obr. 5-6 i pasta na kanapeczkę gotowa. Palce lizać.


poniedziałek, 5 listopada 2012

Karkówka po karkonosku

Nic twórczego przy poniedziałku- karkówka po karkonosku z podstawowej książki TM.
Składniki:
500g karkówki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5-6 grzybów suszonych'
2 śliwki suszone
600 g wody
przyprawy
Sposób przygotowania:
Mięsko przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryka, polać olejem i zostawić w marynacie na około godzinkę. Po tym czasie mięsko ułożyć na dwóch poziomach Varomy. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s./obr. 5. Dodać koncentrat, grzyby, śliwki i wodę, na wierzch położyć Varomę z miesiwem i gotować wszystko na parze ok. 40 min./ Varoma/ obr. 1. Po tym czasie zdjąć Varomę, zmiksować składniki na sos 30s./ obr. 7.
Ja podałam z ziemniakami i podsmażoną i podduszoną kapustką kiszoną.

czwartek, 1 listopada 2012

Pierś z indyka z suszonymi pomidorami, porem i serem bałkańskim

Świąteczny obiad na dziś:
Skłdniki: pierś indycza ok.800 gram
pół słoiczka suszonych pomidorów
kawałek pora
2 ząbki czosnku
100 gram sera typu bałkańskiego
musztarda francuska
przyprawy- sól, pieprz, surmak, papryka

 
Najtrudniejszy pierwszy krok! Przeciąć pierś w połowie, ale nie do końca, następnie ostrym nożem kroić tak, aby powstał płaski szeroki kawał mięsa. indyczka solimy, pieprzymy, smarujemy obficie musztardą, układamy pory, pokrojony ser i suszone pomidory. Zawijamy jak roladę, w 3 miejscach przykłuwamy wykałaczką. Mięsko z zewnątrz obkładamy pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem, przyprawiamy wg uznania i układamy na Varomie, resztę pokrojonego pora i innych zalegających w domu warzyw (u mnie połowa papryki) układamy obok mięska i wszystko  parujemy w pozycji Varoma około 40 min.
Sos: Do naczynia TM wlałam 300 ml. wody, dodałam resztę suszonych pomidorów ze słoiczka, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżkę śmietany, pół cebuli, ząbek czosnku, łyżeczkę mąki, suszonego grzyba i 3/4 kostki bulionowej, zmiksowałam 10s/ obr. 9 i gotowałam 5 min 90 stopni obr. 2.

Obiad zapodam z ryżem, surówką z selera i marchewki, po  wizycie na grobach w deszczowe, wietrzne i zimne popołudnie. Brrrrrr....