poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa tortillowo- czosnkowa

podsmakowana- żeby nie napisać podglądnięta- wielokrotnie w Mexico Barze doczekała już kila razy mojego wykonania i powiem szczerze, że nie odbiega od oryginału i jest bardzo prosta do przyrządzenia. 
Gotuję wodę z kostką rosołową (najlepiej własnego wykonania)
dużą czerwoną paprykę kroję w kostkę
dużą cebulę szklę na patelni
dużą główkę czosnku kroję w plasterki
od siebie dodałam dwie "laski" selera naciowego pokrojonego w półksiężyce
Wszystkie składniki wrzucam do wywaru, dodaję puszkę pomidorów pelati, trochę przecieru pomidorowego i łyżeczkę koncentratu.
Diabeł tkwi w przyprawach- zupa ma być pikantna, ale nie ma wypalać twarzy, dodaję sól, pieprz, tabasco, paprykę słodką- wszystko w proporcjach do smaku.
Zupę podaje się sypiąc na dno talerza startą mozarellę, na wierzch pokrojone w kostkę avocado i tortille. Jest cudownie ciągnąca się, czosnkowa... palce lizać
a tu oryginał w Mexico Barze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz