poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Łosoś na szpinaku

Natchnieniem do tej potrawy była wizyta w pałacu Alexandrów w Samotworze. Tam też zjadłam łososia na szpinaku z  makaronem z szyjkami raczka, moja wariacja to makaron z kurkami i łosoś na szpinaku.
Szpinak przyrządziłam z podsmażoną cebulką, serkiem feta, suszonymi pomidorami śmietaną, czosnkiem  i słonecznikiem. Sos kurkowy do makaronu: 1 dużą cebulę podsmażyłam na oliwie, 200 gram drobno pokrojonych kurek dusiłam ok 30 min, przyprawiłam solą, zielonym tabasco i koperkiem, pod koniec duszenia dodałam 2 łyżki śmietany. połowę sosu zblendowałam, połączyłam obie części i dodałam do
ugotowanego makaronu, łososia usmażyłam na patelni grillowej.

1 komentarz: