czwartek, 5 września 2013

Pasztet drobiowy na białym winie

Może to nudne, ale ten przepis na pyszną wątrobiankę na winie znalazłam na blogu Kasi Guzik TU. Faktycznie idealnie rozsmarowuje się na pieczywie i smakuje wybornie. Będę go zawsze robić przy okazji gotowania jakiejś zupy na drobiu.
Składniki:
400 gram wątróbki drobiowej
300 gram gotowanego mięsa drobiowego (u mnie po gotowaniu zupy zużyłam 3 pałki i 3 skrzydełka kurzęcie).
200 ml białego wina
1 cebula
100 gram masła
2 szczypty majeranku
szczypta tymianku
sól i pieprz 
Cebulę pokroić drobno, wątróbkę w większą kostkę, zalać winem i gotować do odparowania. Dodać przyprawy i zmiksować, dodawać stopniowo stopione masło- około 6 łyżek.,oprawić solą i pieprzem. Pasztet ma mieć aksamitną konsystencję,  Rozłożyć do miseczek i na wierzch polać resztkę stopionego masła. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Całość można oczywiście zrobić w Thermomixie: cebulę przekroić na pół, rozdrobnić- 6s obr. 5-6. dodać pokrojoną wątróbkę, zalać winem, obr 190 stopni do odparowania wina- około 15 minut. Dodać pozostale składniki, zmiksować obr 8-9 30-40s.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz