środa, 4 września 2013

Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa- palce lizać, nie muszę chyba pisać, skąd wzięłam przepis... TU, jednak ciasto i kruszonkę wyrobiłam w Thermomixie
Ciasto" 1 2/3 szklanki mąki pszennej 
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu
100 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
Kruszonka:
100 g mąki
50 g miękkiego masła
35 g cukru pudru 
oprócz tego: 1 kg śliwek
100 g gorzkiej czekolady
2 pełne łyżki powideł śliwkowych
Mąkę łączymy z cukrem pudrem i cynamonem. Dodajemy masło, wcieramy aż utworzy się kruszonka, następnie dodajemy jajko i śmietanę. Ciastem wykładamy formę na tartę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy 5-7 minut. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła i posypujemy je startą czekoladą, na wierzchu układamy połówki śliwek, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min, aż kruszonka się zrumieni.

1 komentarz:

  1. No jaki może być komentarz? Dlaczego przyniosłaś do pracy tak mało!! Za pyszne żeby było prawdziwe.

    OdpowiedzUsuń