poniedziałek, 5 listopada 2012

Karkówka po karkonosku

Nic twórczego przy poniedziałku- karkówka po karkonosku z podstawowej książki TM.
Składniki:
500g karkówki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5-6 grzybów suszonych'
2 śliwki suszone
600 g wody
przyprawy
Sposób przygotowania:
Mięsko przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryka, polać olejem i zostawić w marynacie na około godzinkę. Po tym czasie mięsko ułożyć na dwóch poziomach Varomy. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s./obr. 5. Dodać koncentrat, grzyby, śliwki i wodę, na wierzch położyć Varomę z miesiwem i gotować wszystko na parze ok. 40 min./ Varoma/ obr. 1. Po tym czasie zdjąć Varomę, zmiksować składniki na sos 30s./ obr. 7.
Ja podałam z ziemniakami i podsmażoną i podduszoną kapustką kiszoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz