poniedziałek, 19 listopada 2012

Mintaj z pomidorami i ziemniakami

Przepis wzorowany na recepturze z "Pełną parą" ale nieco zmodyfikowany. Kompozycja smaków wyborna, ale robi się długo i jest pracochłonne.
Składniki:
1 cebula
2 pomidory
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
300 ml oleju
1 zielona papryka
5 ziemniaczków
400 gram mrożononego fileta z mintaja
150 ml mleka
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
Cebule i czosnek rozdrobnić 5s/ obr 5, dolać olej i dusić 5 min./ Varoma.  Dodać obrane i pokrojone pomidory- żywe i z puszki, pół łyżeczki soli, pieprz, łyżeczkę cukru i dusić 25 min/Varoma/ obr. 1. Na Varomie ułożyć rozmrożoną uprzednio rybkę, przyprawić i parować 6 min/ Varoma/ obr. 1
Uduszone pomidory przełożyć do innego naczynia, rybkę odstawić, umyć TM.  Nałożyć motylek. Wlać 50g. oleju i 150g. wody- zagotować 4 min/ Varoma/ obr. wsteczne. Pokrojone w talarki ziemniaki i w paski paprykę wrzucić na 13 min./Varoma/ obr. wsteczne. W naczyniu żaroodpornym na spód wykładamy pomidory, na nie odcedzone kartofelki z papryką, następnie rybkę a na rybkę sos majonezowy bez jajek, który wykonujemy następująco: do TM wrzucamy ząbek czosnku, 75 ml. mleka, 1/2 łyżeczki soli,  miksujemy i podgrzewamy 4 min/ obr. 5/37 stopni, w trakcie miksowania powoli wlewamy olej na pokrywę TM, aż sam spłynie, dodajemy sok z cytryny,  mieszamy,  polewamy ową miksturą naszą rybkę i zapiekamy 5 min. w 250 stopniach w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz