sobota, 27 października 2012

Beef- znaczy Chicken Strogonoff

Pomysł zaczerpnięty z "Szybkich obiadów" ale jak zwykle na mój sposób

Składniki:
ok. 500 g. fileta z udźca kurczęcego
średnia cebula
ok. 300 g. pieczarek
2 ogórki konserwowe
3 łyżeczki słodkiej papryki
liść laurowy
ziele angielskie
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 120 ml wody
łyżeczka mąki
sól, pieprz
papryczka chili
Sposób przygotowania:
Mięsko pokroić w większe kawałki, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, usmażyć na patelni
Cebulę na pół i do TM- mix 4s/4obr.
Do poszlachtowanej cebuli dorzucić usmażonego kuraka, dodać przyprawy, ewentualnie plasterek ostrej papryczki chili, zalać ok. 100-120 ml. wody i gotować 100s/15min/ 1obr.
Pieczarki pokroić w większą kostkę, ogórki kiszone w paseczki.
Po 15 min. dodać pieczary i ogóry i kolejne 10-15 min/ 100st./ 1obr.
Śmietanę połączyć z koncentratem i mąką, dolać do uduszonego mięska i jeszcze na 1 min/100st.
Efektownie wygląda podane w kajzerce, smakuje wyśmienicie również z kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz