sobota, 27 października 2012

Zupa krem z dyni

Zrobiona już trzykrotnie w okresie dyniowym, z jednej nawet udało się halloweena zrobić, ale juz się pomarszczył i swojego święta nie doczekał.
Składniki:
mała dyńka
średnia cebula
ząbek czosnku
800 ml. wody
kostka rosołowa
łyżeczka cukru
pieprz
gałka muszkatołowa
szczypta imbiru
oliwa
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek rozdrobnić w TM 5s/5 obr.
Dodać oliwę i dusić 2,5 min/Varoma/ 2 obr.
Pokrojoną w dużą kostkę dyńkę rozdrobnić 8s./5 obr.
Dodać wodę, kostkę rosołową, cukier, przyprawy.
Gotować 20 min/100s.C/ obr. 2
Zmiksować 30s/ obr. do 8
Zabielić delikatnie śmietaną, przyprawić do smaku. Zupka podawana albo z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz