środa, 24 października 2012

Pierś indyka faszerowana brokułami

Z książki "Wszystko o indyku, czyli... meleagrystyczne kulinaria i kulturalia" wyczyniłam dzisiaj takie łoto to: PIERŚ INDYKA FASZEROWANA BROKUŁAMI
Składniki:
1 kg filetu z indyka
1 mały brokuł
1/2 kostki masła
1 łyżka bułki tartej
50 ml śmietany
przyprawy (sól, pieprz)
Sposób przygotowania:
W umytym i osuszonym filecie ostrym nożem naciąć kieszonkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem zarówno na wierzchu, jak i w środku kieszonki. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki, zblanszować w osolonej wrzącej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, lekko osolić, dodac bułkę tartą, odsączony brokuł i lekko poddusić. Kiedy farsz ostygnie, wypełnić nim kieszonkę w piersi. Mięso spiąć wykałaczkami, ułożyć w brytfannie, na wierzchu położyć wiórki masła, przykryć i umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po 15 minutach mięso posmarować śmietaną, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze około 30 minut.
P.S Do brokułów dodałam składnik konieczny- czosnek, mięsko też posypałam czosnkiem, tym razem granulowanym. Nasz indor ważył nieco więcej, około 1,6 kg, tak więc potrzebował ponad godziny do pełnej gotowości, był pyszny, kruchutki i niewiele zostało na jutro :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz